Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Dwie gwiazdki to wejście  do zupełnie innej ligi

20 lipca 2023 | Ekonomia i rynek | Andrzej Chojnowski
autor zdjęcia: mat. pras.
źródło: Rzeczpospolita

Może gwiazdki i wyróżnienia sprawią, że młodzi ludzie zainteresują się pracą w gastronomii – mówi Przemysław Klima, szef kuchni i współwłaściciel restauracji Bottiglieria 1881, która jako pierwsza w kraju zdobyła dwie gwiazdki Michelin.

Trzy lata temu, w wywiadzie dla „Sukcesu”, magazynu dla prenumeratorów dziennika „Rzeczpospolita”, powiedział pan: pierwszą gwiazdkę w przewodniku Michelin dostaliśmy za konsekwencję gotowania i innowacyjność. Za co dostaliście drugą?

Nie otrzymałem jeszcze oficjalnych informacji, więc mogę się tylko domyślać. Więcej informacji można znaleźć na stronie Michelin. Tam napisano: za wyrafinowanie, głębię i czystość smaków.

Jaka była pierwsza myśl, gdy emocje już opadły?

Trzy lata temu powiedziałem, że jestem gotowy na drugą gwiazdkę, ale nie zdawałem sobie wtedy sprawy, że to może być tak realne i tak szybkie. Przyznanie drugiej gwiazdki to wejście do innej ligi. Wielu szefów kuchni czeka na to latami. Mocno stąpam po ziemi i wiem, jakie cele mam w życiu, dlatego emocje szybko opadły, bo wiedziałem, że o godzinie 17 czeka nas serwis jak co dzień i musimy go zrobić na poziomie dwugwiazdkowym, a nie jednogwiazdkowym. W naszym myśleniu nic się nie zmieniło, wykonujemy swoją pracę najlepiej, jak potrafimy. Drugą gwiazdkę dostaliśmy za ubiegły rok, a nie za przyszły.

Pierwszą gwiazdkę zdobyliście w 2020 roku, w pandemicznej rzeczywistości . Czy to doświadczenie wymusiło zmianę pomysłu na restaurację?

Nic się nie zmieniło. Robimy tę samą robotę,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12626

Wydanie: 12626

Spis treści
Zamów abonament